Met vegetatiematten heeft u direct een volwaardige begroeiing voor uw groendak. De met zorg gekweekte vegetatiematten zijn bij levering altijd voor minimaal 90% begroeid.  Na aanleg ontstaat daardoor direct een groen en duurzaam resultaat. Een vegetatiemat is toepasbaar op elke type dak, zowel plat als hellend.

Over Sedum
De -meest toegepaste- Sedumixmat wordt beplant met tien tot twaalf verschillende soorten Sedum en is toepasbaar op elke type dak. Het vetachtige plantje Sedum is goed in staat om water in het blad op te slaan en kan daarom uitstekend functioneren onder diverse weersomstandigheden.

Naast Sedum zijn er ook vegetatiematten met andere plantvariëteiten leverbaar, zoals kruiden, wilde bloemen en (sier-)grassen. Ter bevordering van de biodiversiteit, kunt u kiezen voor de speciaal ontwikkelde Bees & Butterfliesmat. Deze mat bestaat voornamelijk uit waard- en nectarplanten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Voordelen vegetatiematten voor uw groendak:

  • Direct groen en duurzaam resultaat
  • Weinig onderhoud 
  • Bijzondere en natuurlijke uitstraling
  • Lichtgewicht oplossing mogelijk (al vanaf 40 kg/m2)
  • Diverse milieuvoordelen; o.a. regenwaterretentie, warmteregulerend, opname CO2 en fijnstof, stimulering biodiversiteit

Steeds meer gemeentes verstrekken subsidie om de toepassing van groene daken te stimuleren!

Voordelen van een groendak

Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze. Hieronder zetten we alle voordelen overzichtelijk op een rij. 

Absorbeert regenwaterAbsorbeert regenwater

Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd. 

 

Zorgt voor schonere luchtZorgt voor schonere lucht

De planten van een groendak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt u bij aan luchtzuivering.

 

Verlaagt omgevingstemperatuurVerlaagt omgevingstemperatuur 

Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.

Groendak verhoogt rendement zonnepanelen

Verhoogt rendement zonnepanelen

Een groendak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter en verlaagt u uw energiekosten.

 

Verlaagt omgevingstemperatuurVermindert omgevingsgeluid buiten en binnen

Een groendak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.

 

Verlengt levensduur dakVerlengt levensduur dak

Een groendak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot wel 60 jaar of langer. U heeft de investering in uw groendak terugverdiend binnen 8 tot 21 jaar.

 

Creëert waardevermeerdering pandCreëert waardevermeerdering pand

De natuurlijke en duurzame uitstraling, in combinatie met een reductie van energiekosten en verlenging van de levensduur van uw dak, levert een waardevermeerdering van uw pand op.

 

Verhoogt biodiversiteitVerhoogt biodiversiteit

De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.

 

Creëert brandwerende laagCreëert brandwerende laag 

Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groendak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.


Verhoogt gevoel van well-beingVerhoogt gevoel van well-being

Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress. 

 

Biedt healing environmentBiedt healing environment

Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, waardoor een kortere verpleegduur ontstaat. In een groene omgeving  is de pijntolerantie hoger. Dit wordt ook wel een 'healing environment' genoemd.

 

Ontlokt meer sociale interactieMeer sociale interactie, minder vandalisme

Werken of wonen in een groene omgeving brengt mensen bij elkaar. Een groene omgeving geeft een hogere belevings- en gebruikservaring. Dit heeft een positief effect op de sociale samenhang in buurten. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme. 

 

Direct-groenDirect-groen, weinig onderhoud 

Met vegetatiematten creëert u een groendak met direct-groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voorbegroeid en bij levering voor 90% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruidgroei en is het benodigde onderhoud minimaal. 

 

Levert tijdsbesparing opLevert tijds- en kostenbesparing op

In tegenstelling tot het los inplanten van plugplanten, is de aanleg van een groendak met behulp van vegetatiematten eenvoudig en snel te realiseren. Ook het onderhoud achteraf is minimaal. Dat levert u tijdswinst en kostenbesparing op! 

Erosiewering

Erosiewering

Op daken waar veel wind staat zorgen voorbegroeide vegetatiematten ervoor dat de ondergrond bij storm niet wegwaait. Het biedt een solide en erosiewerende bovenlaag van het groendak.

Kwaliteit

De kwaliteit van onze voorgekweekte sedumplanten is rondweg superieur. gevarieerd van kleur en 100% onkruidvrij. Het sedum kan uiteraard tegen een stootje zodat u voor onderhoud nog steeds over uw dak kunt lopen! De sedumtegels/matten worden voorgekweekt en kant en klaar afgeleverd zodat uw dak direct groen is als wij zijn geweest!

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Bijna elk dak is geschikt voor de toepassing van een groendak. Woningen met een plat of hellend dak, schuren, carports, garages of tuinhuisjes, voor elke type dak heeft Groen Dak Compleet de juiste producten beschikbaar. De dakbelasting dient minimaal 80kg/m2 te zijn. Dit kunt u navragen bij uw architect of constructeur.

Subsidie op uw groendak

De aanleg van groene daken wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie. Wilt u weten of uw gemeente ook subsidie geeft op het plaatsen van een groendak? Neem contact met ons op of informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Ja ik wil een groen dak!

Wat fijn om te horen dat ook u gaat voor een groen dak en daarmee bijdraagt aan de biodiversiteit! Gaat u uw groene dak zelf aanleggen? Voor advies en tips & trucs kunt u altijd met ons vrijblijvend bellen. De benodigde materialen kunt u in onze webshop bestellen. Stuurt u de foto's van het resultaat naar ons toe?

 Wilt u liever dat Groen Dak Compleet uw dak omtovert in een duurzaam groen dak? Neem dan geheel vrijbijvend contact met ons op, we komen langs om te meten en een scherpe offerte uit te brengen!